groningen


Welkom in de stad Groningen, hoofdstad van het noorden, cultuurstad en bruisend centrum van Noord-Nederland.

Groningen is een vanzelfsprekende stad. Een stad die door zijn gastvrijheid, warmte en veelzijdigheid steeds meer mensen aan zich bindt. Een stad die mensen bij een tweede of derde bezoek als vanzelf het gevoel geeft weer 'thuis' te komen. Dat gevoel kennen wij Groningers al langer. Dat gevoel is hier een begrip. Niet voor niets hebben we Groningen in ons eigen dialect ingekort tot 'Stad'. Want voor ons is er maar één stad! (Jacq. Wallage Burgemeester van Groningen)

Groningen biedt met haar vele bezienswaardigheden op een gebied van een vierkante kilometer veel mogelijkheden voor een geslaagd dagje uit of voor een wat langer verblijf. Naast de drukte van de markten en de vele winkels in hartje stad, vindt u hier ook opmerkelijk stille plekjes.

Op de Grote Markt vindt u het boegbeeld van de stad: de meer dan 500 jaar oude Martinitoren, gezellige terrassen en het Waagstraatcomplex met leuke winkels.

Heeft u genoeg van de drukte, dan kunt u even de weldadige rust van een van de ruim 30 hofjes opzoeken.

Ook ’s avonds hoeft u zich niet te vervelen, Groningen staat bekend om haar veelzijdige uitgaansleven. Een grote verscheidenheid aan restaurants en eetgelegenheden maakt uw bezoek tot een feest.

Maar liefst 160 kroegen en discotheken en tientallen terrassen telt het centrum van Groningen. Het aanbod is zo groot dat wel eens gezegd wordt dat iedere Groninger zijn eigen kroegje heeft. Van eetcafé tot luxe restaurant, van bruine kroeg tot grand café, u vindt het hier allemaal. De cafés met hun levendige terrassen en regelmatig met live muziek zijn vaak tot diep in de nacht geopend.

Door de vele studenten die onze stad bevolken, is het niet alleen in het weekend tot in de vroege uurtjes druk en gezellig maar ook door de week. Ook een mooie en spannende gelegenheid om uit te gaan is natuurlijk het Holland Casino.

Dat de stad niet voor niets Cultuurstad van het Noorden wordt genoemd, blijkt wel uit het grote aantal culturele instellingen dat de stad rijk is. De vele musea, theaters en bioscopen waaronder het vernieuwde Filmcentrum Images en niet te vergeten het indrukwekkende Martiniplaza.

Groningen bezienswaardig? De Martinitoren is natuurlijk dé topattractie van de stad! Maar er is veel meer te zien in en rond deze stad. Aan de toegangswegen van de stad bevinden zich bijvoorbeeld de unieke negen stadsmarkeringen. In het centrum als contrast met de moderne Waagstraat vindt u het gerestaureerde Goudkantoor, gebouwd in 1635.

Het beroemde Peerd van Ome Loeks, het onderwerp van een bekend Gronings volksliedje, mag u natuurlijk beslist niet missen, u vindt dit beeld tegenover het Hoofdstation op het Stationsplein.

En natuurlijk het Groninger Museum: een spectaculair museumontwerp! Onder de rook van de stad in Haren vindt u de Hortus Haren, een botanische tuin en een attractie van formaat.

Historische gebouwen, moderne architectuur en een grote veelzijdigheid aan beelden geven de stad haar “eigen” gezicht.

Zeg maar gerust: Groningen bezienswaardig!


Bron tekst : vvv groningen